MAKALE DETAY
İlk ilim tahsîl ve tedrîs edilen yer
İslâm’da ilk ilim tahsîl ve tedrîs mekânı, Mescid-i Nebevî’nin kuzey duvarında yapılan Suffe’dir. “Ehl-i Suffe” ve “Ashâb-ı Suffe” denilen sahâbîler bu suffede yatıp kalkarlardı. Bütün vakitlerini İslâmiyeti öğrenmek ve öğretmekle geçiren Ehl-i Suffe, namazlarını çoğu zaman Peygamber Efendimizle (asm) birlikte kılarlardı. Ehl-i Suffe geceleri bile vakitlerini Kur’an okumak, ibadet etmek, ders görmekle geçirirlerdi. Gündüzleri de su taşır, odun toplayıp satarlar ve onunla geçimlerini temin ederlerdi.
Ehl-i Suffe ile Peygamber Efendimiz (asm) bizzat ilgilenirdi. Onlara Kur’an-ı Kerim öğretirdi. Devamlı Resûlûllah’ın (asm) yanında bulunduklarından, Ehl-i Suffe, sünneti de çok iyi bilirdi. Bu bakımdan civar beldelere İslâmiyeti öğretmek üzere gönderilecekler, Ehl-i Suffe arasından seçilirdi.
Kendilerini Kur’an hizmetine adayan bu mübarek insanlar çoğu defa yemeyi, içmeyi bile unuturlardı. Uzun zaman yiyecek bir şey bulamazlarsa, karınlarına taş bağlayarak açlıklarını bastırmağa çalışırlardı.
İlim öğrenmek, yere ve iyi imkânlara bağlı değildi. Bunun en güzel örneğini Ehl-i Suffe ortaya koymuştur. Onlar en güç şartlar altında ilim tahsil etmişler ve devrin âlimi olmuşlardır.